2021-03-24 13:17:32• hírek • Agerpres

Iohannis: Nem akarunk országos karantént

Foto: presidency.ro
Foto: presidency.ro

Klaus Iohannis államelnök szerdán kijelentette, hogy nem szeretnének országos karantént bevezetni, ugyanakkor az óvintézkedések betartására, illetve az oltási kampány felgyorsítására szólított fel.

'Nem akarunk országos karantént' - nyomatékosította Iohannis.

Bukarestet illetően az államfő rámutatott, a zonális karantén nem jelent megoldást, de mindenképpen további korlátozó intézkedéseket kell bevezetni.

Iohannis kifejtette, az országos karantént nem tartja jó megoldásnak, mert a helyzet településenként eltérő. Az általános óvintézkedések továbbra is érvényben maradnak, ahol pedig nő az esetszám, ott további korlátozásokat vezetnek be. Bukarestben például várhatóan hétvégi közlekedési korlátozásokra kerülhet sor.

Az államfő azt is közölte, hogy Romániát elérte a járvány harmadik hulláma, amely 'nem fog magától eltűnni', és ahhoz, hogy a görbét lelaposítsuk, szükség van egyrészt az óvintézkedések betartására, másrészt az oltáskampány felgyorsítására. 'Nagyon aggódom, a helyzet rendkívül komoly' - szögezte le Iohannis, aki arról is beszélt, hogy a havazás dacára jelen helyzetben nem tartja jó ötletnek a sízést. 'Ha mégis elmennek sízni, akkor kerüljék a zsúfolt helyeket, tartsák be a távolságot' - tette hozzá.

Az elnök hétvégén videokonferencia keretében tanácskozik az Európai Tanács tagjaival, és ebből az alkalomból sürgetni fogja az oltáskampány felgyorsítását. A megbeszélésen az oltási igazolványról is szó lesz.

Iohannis ismét biztosította a lakosságot, hogy Romániának megfelelő mennyiségű vakcina áll rendelkezésére, és ugyanakkor leszögezte, hogy Románia - az EU tagállamaként - az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltásokat alkalmazza. 'Nem jöhet számításba, hogy az EU által el nem fogadott árut importáljunk' - tette hozzá.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: